Om företaget Svensk Salva

Svensk Salva är ett familjeägt företag med rötter i Gotland från början av 1970-talet. En av de dåvarande ägarna fick ett recept av sin svärmor på kodsalva, som han valde med svärmoderns hjälp att producera och sälja. Svärmodern kokade den själv, precis som alla andra kvinnor i byn. Den kunskapen ingick i en kvinnas kunskapsbänk, det var ju hennes ansvar att hålla familjemedlemmar och djuren friska. Salvan packades i praktiska hylsor för att underlätta användningen och såldes genom postorder.

Vi återupptog produktionen i början av år 2000 och idag har vi 10-tal produkter som säljs under det egna namnet. Svensk Salva arbetar med framställningen och utvecklingen av nya produkter åt andra tillverkare också. Själva tillverkningen sker på flera orter i Sverige. Vi har inte byggt fabriker utan hyrt in oss hos tillverkare som uppfyller läkemedelskrav på god tillverkningssed och hygien.

Svensk Salva uppfyller alla riktlinjer som krävs för att kunna tillverka ekologisk hudvård:

  • Så få ingredienser som möjligt
  • Inga tillsatta doftämnen eller parfym
  • Inga onödiga tillsatser som mineralolja
  • Återvinningsbara förpackningar
  • Lokalt producerade råvaror
  • Produkterna innehåller vegetabiliska och eteriska oljor

Vår målsättning är att lära svenska folket konsten att hålla sig rena och friska, utan mineralolja och onödiga tillsatser.

Hudvårdsprodukter för kropp, ansikte och naglar utan vatten, konserveringsmedel, tillsatt parfym och mineralolja – är detta möjligt?

Det är egentligen inget fel om produkterna innehåller vatten, konserveringsmedel eller parfym. Det är tillåtet också.

Vatten är det vanligaste ingrediensen i hudvårdsprodukterna. Ansiktskrämer innehåller 20-80 % vatten, kroppslotion ännu mer. Med vatten i produkterna måste man konservera dem för att de ska hålla. I åratal. Har någon sett mögel i burken för ansiktskrämen? Inte jag och ändå har jag använt hudvårdsprodukter sen jag var barn. Det finns en anledning till att man packar krämer i 50 ml burkar. Genom att göra detta får man två effekter :

  • Mindre förpackningar som går åt fortare
  • Högt literpris

Konserveringsmedel som används är tillåtna att använda i mat och andra produkter. Det finns ett hav av olika organisationer i Sverige som övervakar, reglerar och lagstiftar användningen av konserveringsmedel. Men vad vet vi om effekterna av, inte sällan, 10-20 olika konserveringsmedel i en och samma produkt? Kortsiktiga och långsiktiga? Multiplicera detta med alla produkter som man använder sig av under en dag / en månad / ett åt / ett liv. Vi är alltså konserverade både inuti och ovanpå. Kan man då tycka att det är konstigt så många drabbas av allergier, eksem, överkänslighet, acne, torr hud, psoriasis, torr hårbotten? Listan kan göras lång.

Vad är egentligen parfym?

Det är lätt att sätta ihop en doft, kemiskt kallas det för estrar och tillverkas i kemiska anläggningar långt från oss fina konsumenter, för det brukar lukta riktigt illa runt sådana fabriker. Råvaran är fett och proteiner, rå olja och liknande. Det luktar inte gott.
Ordet parfym kommer från latinet och betyder “genom rök”. Man brände örter och renade och doftsatte miljön man befann sig i. Dålig lukt associeras med sjukdom och smuts, god lukt med hälsa och renhet. Tyvärr har den moderna människan tappat sin doftförmåga, vi uppfostras och växer upp med dessa kemiska parfymer och tror att saker bör dofta på ett visst sätt. Vi litar inte heller på vårt luktsinne länge.

Naturkosmetiska produkter har kämpat länge mot sådan uppfattning : man vill inte tillsätta parfym och kunderna har fått den uppfattningen att naturprodukter luktar konstigt. Det man eftersträvar är att hudvårdsprodukter ska innehålla så naturliga ingredienser som möjligt, råvarorna har en doft och för att ta bort den krävs nya ingrepp och tillsatser mot produkterna. Detta ville man undvika.

Mineraloljans egenskaper

Mineralolja / paraffinolja / vaselin är en restprodukt av råolja, det är samma råvara som man utvinner dieselolja och asfalt av. Den är billig, har obegränsad livslängd, innehåller inga fettsyror, förorenar jord och vatten samt skapar beroende vid lång användning eftersom huden slutar producera egna oljor och slutar smörja och återfukta sig själv. Ett bra exempel är Natusans Babyolja av 100% mineralolja, som säljs på apotek.

Med detta vill jag säga att kemiska produkter kanske inte är det bästa för kroppen, även om vi hela tiden blir uppfostrade att uppfatta dessa produkter som bra för oss och vår hud. Men fundera en extra gång, nästa gång du ska köpa en babyolja till ditt barn eller en kroppslotion som luktar blåbär  – innehållet är förmodligen inte lika vackert som bilderna och texten på förpackningarna säger.

Adela Stojcic
diplomerad massage- och aromaterapeut
Driver och äger Svensk Salva

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *